Johan Neeskens

Een van 's werelds beste voetballers ooit !

Pagina gewijzigd op dinsdag 03 januari 2006 14.54

Johan Neeskens (15 september 1951) is een Nederlandse voetballer, die als bijnaam onder andere "Johan Segundo" had.
Neeskens werd geboren in Heemstede en begon zijn voetballoopbaan bij RCH, waar hij na twee seizoenen door Ajax werd ontdekt. Met Ajax won hij drie keer de Europacup I, twee keer de Nederlandse beker, werd twee keer landskampioen en won ook nog de wereldbeker voor clubteams.
Met het Nederlands elftal behaalde hij twee keer zilver op het WK (1974 en 1978).

Na de periode bij Ajax speelde hij bij FC Barcelona, waar hij naast Johan Cruijff speelde, vandaar zijn bijnaam Johan Segundo: Johan de Tweede.
Met Barcelona won hij een Spaanse Beker en een Europacup II. Hij werd Spaans speler van het jaar in 1976. In datzelfde jaar haalde hij met het Nederlands elftal ook het brons op het EK 1976.

Na zijn tijd bij Barcelona, heeft hij nog zes seizoenen bij New York Cosmos gespeeld. Met Cosmos behaalde hij in 1982 het landskampioenschap. Na Cosmos speelde hij verrassend bij FC Groningen, dat liep echter uit op een deceptie. Hij speelde maar zeven wedstrijden waarin hij niet scoorde.
In 1986 speelde hij bij Fort Lauderdale Sun, bij Lowenbrau, nog drie seizoenen bij FC Baar als speler/trainer. Zijn laatste seizoen als speler was bij FC Zug in 1990/1991. Hij was toen veertig jaar.
Daarna was hij twee seizoen coach bij FC Zug. Ook werd hij onder andere assistent-coach bij het Nederlands Elftal en bij NEC. Bij die laatste club werd hij in 2004 ontslagen na een dienstverband van bijna vijf jaar.Hiddink Hiddink wil Neeskens als assistent
Uitgegeven: 10 december 2005 12:10

LEIPZIG - Bondscoach Guus Hiddink van AustraliŽ wil met Johan Neeskens als assistent naar het WK. De trainer van PSV heeft al met de oud-coach van onder meer NEC gesproken. Hij verwacht snel een antwoord.
Neeskens assisteerde Hiddink ook al op het WK in 1998. Hiddink was toen bondscoach van het Nederlands elftal. Oranje werd destijds pas in de halve finale uitgeschakeld. "Ik hoop dat Neeskens snel zijn jawoord geeft", aldus Hiddink.


Neeskens Hiddink neemt Neeskens mee naar WK
Uitgegeven: 17 december 2005 22:15

EINDHOVEN - Johan Neeskens is tijdens het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland assistent van Guus Hiddink. De voormalig trainer van NEC complementeert de trainersstaf van AustraliŽ. Neeskens heeft een contract ondertekend tot en met het WK. De AustraliŽr Graham Arnold is tijdens het toernooi de andere assistent-trainer bij AustraliŽ.
Tijdens het WK van 1998 was Neeskens ook assistent van Hiddink bij het Nederlands elftal. "Ik heb zeer goede ervaringen met Johan", aldus Hiddink. "Ik zocht nog een assistent en Neeskens was mijn eerste keus. In 1996 heb ik hem bij het Nederlands elftal gehaald en dat is zeer goed bevallen." "Met Neeskens heb ik mijn begeleidingsstaf grotendeels rond. Ik zoek nu alleen nog wat mensen die tijdens het WK scoutingwerkzaamheden voor ons willen verrichten. Maar dat hoeven niet per se Nederlanders te zijn."